Bekijk

Het nieuws

18okt

Unieke Wombats in BestZOO

Enkele bezoekers hoorden het al in de wandelgangen, maar nu is het dan toch echt bevestigd: BestZOO heeft wombats in het park! BestZOO is hiermee de enige dierentuin in Nederland; nergens anders zijn deze bijzondere dieren te bewonderen en daar zijn wij behoorlijk trots op.

Voor wie nog nooit van het dier gehoord heeft: een wombat is een Australisch buideldier van ongeveer 85 centimeter lang. Deze schattige pluizenbollen lijken erg veel op koala’s, alleen leven ze niet in bomen maar graven ze graag tunnels onder de grond.

Het is heel moeilijk om aan wombats te komen. Australië laat namelijk niet gauw toe dat er dieren het land in- en uitgaan, om ziektes te voorkomen. Maar we hebben het toch voor elkaar gekregen.

Goedkeuring

De dieren kwamen rechtstreeks uit Australië, maar voordat de kogel door de kerk was, ging er wél even het een en ander aan vooraf. Voordat de wombats mochten komen, werd het verblijf eerst door mensen die ingevlogen werden vanuit Australië, in opdracht van de Australische overheid gecontroleerd en goedgekeurd. We hebben de dieren na aankomst laten acclimatiseren, waardoor ze nu gewend zijn aan de nieuwe plek en bezoekers ze van dichtbij kunnen bekijken.

Overreden

In Australië komt het vaak voor dat de moederwombat wordt overreden. De jonkies worden door hulpverleners uit de buidel gehaald en met de fles grootgebracht in een opvang. Omdat ze door mensen worden grootgebracht, kunnen ze niet terug de natuur in. Er komen steeds weer wombats bij in de opvang, zodoende gaan er vanuit daar een aantal van hen naar dierentuinen.

De nieuwkomers in BestZOO hebben een binnen- en buitenverblijf. Ze worden een aantal keer per dag gevoerd en komen dan gezellig buiten kijken.