Historie

BestZOO bestaat al sinds het jaar 1932! Toentertijd nog niet onder de naam BestZOO, het was zelfs nog geen dierentuin. In 1932 schreef Janus van Laarhoven, de toenmalige vogel- en dierenhandel zich in bij de Kamer van Koophandel. De heer van Laarhoven, kweekte en handelde vooral in huisdierrassen, maar in de loop der tijd kwamen daar steeds meer exotische dieren bij, zoals chimpansees, papegaaien, jaguars en vele andere soorten dieren.

Op een gegeven moment kwamen er meer mensen kijken dan kopen en werd er besloten om entreegeld te vragen. De naam Vogel en Dierenpark “de Vleut” was geboren. De naam “de Vleut” komt van de buurtschap waar het park zich in bevindt. De Vleut is vooral bekend van z’n klompen historie.

Halverwege de jaren ’80 is de handel in dieren gestopt en was het vanaf toen alleen nog maar een dierentuin. In de jaren die volgden is er hard aan gewerkt om de verblijven die passen bij een dierenhandel om te bouwen naar verblijven die een dierentuin waardig zijn.

In 2003 werd de naam veranderd van dierenpark De Vleut naar BestZOO. Dit was vanwege professionalisering en betere herkenbaarheid. Niet veel later in 2007, is het park overgenomen door Zodiac Zoos, die met name de uitbreidingsplannen van het park zagen zitten. Maar na veel overleg met de gemeente en weinig resultaat, zagen zij het toch niet meer zo zitten. In 2010 werd het park weer doorverkocht aan de huidige eigenaren. Dat jaar was tevens ook het jaar met de minst aantal bezoekers in een hele lange tijd. Sinds 2010 zitten de bezoekersaantallen weer in de lift en gaat het elke jaar beter.

In 2019 is het bestemmingsplan De Vleut goedgekeurd door de Gemeente Best en is de uitbreiding ervan, van start gegaan. 

Inmiddels is er een nieuw toegangsgebouw ten noorden van de Broekdijk met moderne voorzieningen. Hierin vindt u o.a. een nieuw horecapunt, een souvenirwinkel, educatieruimte en een vergaderruimte. Ook zijn er nieuwe dierenverblijven in het toegangsgebouw zodat ook bij slecht weer een bezoek kan worden gebracht aan het park. In de toekomst zullen er ook een giraffeverblijf, vlindertuin en verschillende aquariums voor vissen, reptielen en amfibieƫn bijkomen die de nieuwe blikvangers worden.

De uitbreiding van de dierentuin maakt deel uit van een grote vernieuwingsoperatie rond buurtschap De Vleut. Dat groeide in de loop der jaren gaandeweg uit tot een recreatiegebied, terwijl het daar eigenlijk niet voor is ingericht. Gemeente Best, BestZOO en Brabants Landschap nemen het gebied daarom gezamenlijk op de schop. Tussen de rotonde en de nieuwe entree van BestZOO komt een grote parkeerplaats. Hier kunnen zowel de bezoekers van de dierentuin als de bezoekers van het natuurgebied De Scheeken hun auto kwijt. Bij de parkeerplaats komt een bezoekerscentrum met horecagelegenheid. Van hieruit lopen wandelpaden richting het nieuwe entreegebouw van BestZOO en het achterliggende natuurgebied De Scheeken, waar de edelherten rondlopen.