Leer meer over

Wombat

Zoogdieren

Wombat

Latijnse naam:Vombatus ursinus

Herkomst:Australië en Tasmanië

Klasse:Zoogdieren

Orde:Klimbuideldieren

Familie:Wombats

Leefgebied:Bergachtige streken en loofbossen

Gewicht:25 tot 35 kg

Max. Leeftijd:10 tot 15 jaar

Draag(broed)tijd:20 tot 21 dagen

Status:Niet bedreigd

De wombat is een buideldier en leeft in Australië en Tasmanië. Hier leven ze in bossen en bergachtige gebieden. De opening van de buidel van een wombat zit aan de achterkant. Omdat het een gravend dier is, is dit noodzakelijk om te voorkomen dat het jong tijdens het graven bedolven raakt. Het gangenstelsel van de wombat kan 3 meter diep zijn en een totale lengte van 200 meter hebben. De gewone wombat heeft een dichte, ruige vacht en is grijsbruin. Hij wordt 70 tot 120 centimeter lang en kan 25 tot 35 kilogram wegen. 

Voeding

Wombats gaan ’s nachts op zoek naar voedsel en het is het enige knaagdier onder de buideldieren. Het zijn herbivoren en eten gras, zeggen, wortels, bladeren en knollen. Ze hebben ook niet zoveel water nodig, omdat ze net als de koala hun vocht uit planten halen.

Gedrag

Deze dieren leven over het algemeen solitair. Volwassen mannetjes zullen andere dieren uit hun woongebied of burcht verjagen. Daarnaast is het geen actief dier, want het slaapt maar liefst 18 uur per dag. Omdat hij slecht tegen warmte kan, zal hij overdag in zijn koele burcht verblijven. In de winter is hij ook meer overdag te spotten. Ze zoeken dan naar voedsel of liggen lekker te zonnen.

Voortplanting

De wombat krijgt meestal één jong per worp na een draagtijd van 21 dagen. Het jong blijft eerst zes á zeven maanden in de buidel. Daarna zullen ze stapje voor stapje de ondergrondse nestkamer verkennen, die bekleed is met droog gras en bladeren. Wel blijven ze nog gedurende 3 maanden terug gaan naar de buidel om melk te drinken. De zoogperiode blijft aanhouden tot het jong ongeveer 15 maanden oud is.

Weetjes

  • De wombat is het enige dier dat vierkante uitwerpselen heeft. Deze vierkante poep ontstaat door de vorm en elasticiteit van de darm in combinatie met de droge omgeving waar ze leven. In dierentuinen komen vierkante keutels daarom minder vaak voor.
img