Leer meer over

serval

Zoogdieren

serval

Latijnse naam:Leptailurus serval

Herkomst:Afrika

Klasse:Zoogdieren

Orde:Roofdieren

Familie:Katachtigen

Leefgebied:Graslanden en rietbedden

Gewicht:Gemiddeld 13 kg

Max. Leeftijd:10 jaar in het wild, 23 jaar in gevangenschap

Draag(broed)tijd:10 tot 11 weken

Status:Niet bedreigd

De serval leeft op de Afrikaanse savannes en in open graslanden. Het is een middelgrote kat met relatief lange poten, korte staart en grote oren. Hij leeft vooral in gebieden met hoog gras, zodat zijn schutkleur goed van pas komt.

Voeding

De serval eet graag kleinere zoogdieren zoals hazen, maar ook hagedissen, vissen, kikkers, vogels, slangen en insecten staan op het menu. Soms worden ook wel eens vruchten gegeten. Maar de belangrijkste prooi van de serval zijn muizen, die hij door zijn grote oren en daarmee uitstekend gehoor goed weet te traceren. De serval past zelfs zijn dagindeling aan de prooi en de jacht daarop aan. Zijn er dagactieve muizen in de buurt? Dan jaagt hij overdag. Zijn er in het leefgebied muizen die vooral ’s nachts actief zijn? Dan jaagt hij ’s nachts. De prooi vangen gaat door middel van een snelle sprong. Hier zijn die lange poten dus zeer handig voor. Ook vogels kan hij met een sprong uit de lucht grijpen, waarna de vogel kaalgeplukt en opgegeten wordt. Soms worden delen van grotere prooidieren ondergronds opgeslagen zodat ze het later op kunnen eten.

Gedrag

De serval leeft solitair en heeft vaak een klein territorium dat afgebakend wordt met urine. Andere servals ontmoeten gebeurt door middel van knikken met de kop. Ze maken zichelf groot door de rug te krommen en op de tenen te gaan staan. Wanneer er agressie plaatsvindt wordt er even flink gegromd, geblaft en uitgehaald met de klauwen.

Voortplanting

Na een draagtijd van 10 tot 11 weken worden er één tot drie kittens geboren in een schuilplaats van gras of een holte in rotsen. Ze zijn in het begin nog blind en hulpeloos. Moeder versleept haar jongen regelmatig naar nieuwe schuilplaatsen. Na 5 weken eten ze voor het eerst vlees, maar krijgen nog wel melk van moeder tot een maand of zes. Na 1 jaar zijn ze zelfstandig en worden mannen het nest uit gejaagd, vrouwen mogen vaak blijven.

Weetjes

  • Serval betekent in het Portugees ‘wolvenhert’.
img