Leer meer over

Japanse eekhoorn

Zoogdieren

Japanse eekhoorn

Latijnse naam:Sciurus lis

Herkomst:Japan

Klasse:Zoogdieren

Orde:Knaagdieren

Familie:Eekhoornachtigen

Leefgebied:(regen)wouden

Gewicht:197 tot 282 gram

Max. Leeftijd:12 tot 14,5 jaar

Draag(broed)tijd:40 dagen

Status:Niet bedreigd

De Japanse eekhoorn komt, zoals de naam al doet vermoeden, voor in grote delen van Japan. Hier leeft hij in laaglanden, parken en naald/gemengde bossen. Hij is nauw verwant aan onze eigen rode eekhoorn, zo is hij even groot en is de vachtkleur vaak hetzelfde. In BestZOO hebben we bonte varianten met meer wit in de vacht. De oren hebben pluimpjes en zowel mannetje als vrouwtje zien er hetzelfde uit.

Voeding

Hij eet graag plantaardig voedsel zoals zaden, bloemen, vruchten en knoppen, maar ook insecten en paddenstoelen lust hij wel eens.

Gedrag

De Japanse eekhoorn is vooral overdag actief en is veel op zoek naar voedsel. Hij gaat niet in winterslaap dus ze zijn het hele jaar door te zien. Ze leven solitair, maar in de winter kunnen ze nog wel eens een nest delen.

Voortplanting

Vrouwtjes zijn niet heel lang vruchtbaar (één dag) en worden dan door meerdere mannetjes opgejaagd. Het paarseizoen valt in februari/maart of mei/juni en na een draagtijd van 40 dagen komen er twee tot zes jongen ter wereld. De jongen blijven ongeveer 7 weken in het nest.

Weetjes

  • Natuurlijke vijanden zijn marters, vossen, maar ook huiskatten, honden, roofvogels en kraaiachtigen. Naast deze roofdieren is ook de mens, met het kappen van bossen, een vijand.
img