Leer meer over

Girgentana & vierhoorngeit

Zoogdieren

Girgentana & vierhoorngeit

Latijnse naam:Capra hircus girgentana

Herkomst:Sicilië

Klasse:Zoogdieren

Orde:Evenhoevigen

Familie:Holhoornigen

Leefgebied:Past zich gemakkelijk aan

Gewicht:45 tot 65 kg

Max. Leeftijd:20 jaar

Draag(broed)tijd:145 tot 152 dagen

Status:Niet bedreigd

De girgentana-geit is een gedomesticeerde geitensoort die erg opvalt door zijn mooie gedraaide hoorns die tot wel 50 cm lang kunnen worden. Dit ras vindt zijn oorsprong in Sicilië, Italië. Ze hebben over het algemeen een witte vacht met bruine markeringen op het hoofd. De schouderhoogte is zo’n 70 cm. Dit ras produceert grote hoeveelheden melk en is ook in staat om meerdere jongen per worp te krijgen. De vierhoorngeit is ontstaan uit een mutatie bij het dwerggeitenras. De vierhoorngeit is nog niet zo vaak te zien als de gewone dwerggeit en daardoor dus best een bijzondere bewoner van BestZOO. In tegenstelling tot de girgentana-geiten vindt de dwerggeit zijn oorsprong in West-Afrika.

Voeding

Geiten zijn herbivoren en eten met name gras en hooi en eten ook graag blaadjes van struiken en/of bomen. In de winter is er geen gras om van te grazen en eten ze dus met name hooi.

Gedrag

Geiten zijn graag in de buurt van soortgenoten en worden dus ook zelden alleen gehouden. De dieren zijn overdag actief en zijn een groot gedeelte van de dag bezig met grazen. Binnen een kudde geiten bestaat een bepaalde rangorde. Door middel van gevechten, die meestal bestaan uit kopstoten of duels met de hoorns, wordt deze rangorde bepaald.

Voortplanting

Met name de mannetjes (bokken) hebben in de bronsttijd een enorm stinkende geur bij zich, die vooral geiten erg lekker vinden ruiken. De draagtijd van een geit bedraagt 145 tot 152 dagen, oftewel 5 maanden min 5 dagen. Geiten zijn in het paringsseizoen om de 17 tot 21 dagen ‘rits’.

Weetjes

  • Het is nog niet helemaal duidelijk van welke geitensoort de girgentana afstamt. Vanwege de hoorns is er echter een sterk vermoeden dat de oorsprong ligt bij de markhor of schroefhoorngeit die voorkomt in Centraal-Azië.
img