Leer meer over

dwergmara

Zoogdieren

dwergmara

Latijnse naam:Dolichotis salinicola

Herkomst:Zuid-Amerika

Klasse:Zoogdieren

Orde:Knaagdieren

Familie:Cavia-achtigen

Leefgebied:Droge bossen en struikgewassen

Gewicht:1,8 tot 2,3 kg

Max. Leeftijd:10 tot 15 jaar

Draag(broed)tijd:2 maanden

Status:Niet bedreigd

De dwergmara, ook wel kleine mara genoemd, is een knaagdier van ongeveer 42 tot 49 cm lang. Door hun smalle lange poten hebben ze wat weg van konijnen. Ze hebben een korte bruin-grijze vacht, die bij de jonge dieren wat donkerder van kleur is.

Voeding

Dwergmara’s zijn in het wild voornamelijk op zoek naar verse bladeren en kruiden. Ze eten ook gras, vruchten, zaden en cactussen. Cactussen worden voornamelijk in het droge seizoen gegeten, wanneer bladeren en kruiden moeilijker te vinden zijn.

Gedrag

Dwergmara’s zijn sociale dieren die in paren of in kleine familiegroepjes leven. Ze leven in holen in de grond die ze zelf graven. Soms bewonen ze holen van andere dieren die verlaten zijn. Jonge mara’s zijn erg speels en vertonen vaak een herkenbaar sprong-gedrag waarbij ze hoog op springen, met hun hoofd schudden en soms in de lucht trappen.

Voortplanting

De draagtijd van een mara is 60 dagen en er worden één tot drie jongen geboren in een gemeenschappelijk hol. De jongen verstoppen zich diep in het hol waar ze zo’n 4 maanden zullen verblijven. Een à twee keer per dag zoekt het vrouwtje het hol op om haar jongen te zogen. Ze geeft dan een fluitende roep, waardoor de jongen weten dat ze er is.

Weetjes

  • Dwergmara’s communiceren voor een groot gedeelte door middel van geurtjes. Mara’s in gevangenschap kiezen vaak een plekje om te plassen. Vervolgens zullen ze op diezelfde plek gaan zonnebaden in de hoop dat alle groepsdieren daarna dezelfde geur bij zich zullen dragen.
img