Leer meer over

dwergezel

Zoogdieren

dwergezel

Latijnse naam:Equus asinus

Herkomst:Noord-Afrika en het Arabisch schiereiland

Klasse:Zoogdieren

Orde:Onevenhoevigen

Familie:Paardachtigen

Leefgebied:Van nature in droge omgevingen

Gewicht:100 tot 160 kg

Max. Leeftijd:25 tot 35 jaar

Draag(broed)tijd:12 maanden

Status:Niet bedreigd

De dwergezel is een klein ezelras met een schouderhoogte van niet hoger dan 91 cm. De wilde ezel komt van nature voor in Noord-Afrika en het Arabisch schiereiland. Het dwergezel ras komt van oorsprong van Sicilië en Sardinië. Ezels zijn te herkennen aan hun lange oren en korte manen en de lange pluim die aan de staart zit.

Voeding

Ezels zijn herbivoren en eten dus alleen planten. Met name gras, hooi en stro vinden ze erg lekker. Hier en daar lusten ze ook prima een wortel of andere groentes.

Gedrag

Dwergezeltjes zijn erg sociale dieren en houden van aandacht. Van nature komen ezels in kuddes voor, dus vandaar dat ezels in gevangenschap ook zelden alleen worden gehouden. Ze gaan namelijk letterlijk dood door verveling of eenzaamheid wanneer ze alleen gehouden worden.

Voortplanting

Een wilde ezel paart meestal in de lente, omdat een jong dan een jaar later ook in de lente ter wereld komt. De ezelhengst gedraagt zich in de paartijd wat agressief tegenover een merrie, hij slaat met zijn hoeven en jaagt haar op. De ezelin is pas na deze ‘beproeving’ bereid tot een paring. De draagtijd duurt tien tot veertien maanden en er komt meestal één jong ter wereld. Tweelingen zijn erg zeldzaam.

Weetjes

  • Ezels hebben een reputatie dat ze koppig zijn. Maar het zijn ook vriendelijke en volgzame dieren. Het verschil tussen paarden en ezels is dat een ezel stil zal blijven staan wanneer hij iets niet vertrouwt en een paard zou in diezelfde situatie waarschijnlijk wegrennen. De ezel zal op zo’n moment goed gaan bedenken wat hij het beste kan doen. Ezels zijn dus eigenlijk heel erg slim!
img