Leer meer over

Vietnam fazant

Vogels

Vietnam fazant

Latijnse naam:Lophorus hatinhensis

Herkomst:Vietnam

Klasse:Vogels

Orde:Hoendervogels

Familie:Fazantachtigen

Leefgebied:Bossen

Gewicht:Ongeveer 1 kg

Max. Leeftijd:12 jaar

Draag(broed)tijd:21 dagen

Status:Ernstig bedreigd

De Vietnamfazant is een bedreigde fazantensoort van 58 tot 65 cm lang, hij is naaste familie van de Edwards fazant. Deze soorten lijken dan ook sprekend op elkaar. Zoals de naam al aangeeft is de Vietnamfazant alleen te vinden in Vietnam, waar ze voorkomen in vochtige bergbossen met een dichte ondergroei.

Voeding

Zoals de meeste fazantensoorten eet de Vietnamfazant voornamelijk zaden, bladeren en bessen, maar ook bloemknoppen en enkele insecten staan op het menu!

Gedrag

Tijdens het broedseizoen zal de haan op zoek gaan naar een geschikte partner. Als hij een vrouwtje heeft gevonden zal hij indruk op haar proberen te maken door middel van een ‘dans’ waarbij hij zich groot maakt, zijn kuif omhoog zet en veel fladdert.

Voortplanting

Het vrouwtje legt 5 tot 7 eieren per legsel, die na 21 dagen uitkomen.

Weetjes

  • De Vietnamfazant is een ernstig bedreigde diersoort. De soort is pas voor het eerst in de jaren ’60 ontdekt. Ze hebben veel te lijden gehad onder de Vietnamoorlog, daarnaast blijft hun leefgebied met de dag afnemen door het kappen van de bossen waarin ze leven. De wilde populatie wordt geschat op 50 tot 250 dieren. BestZOO werkt samen met het World Pheasant Association (WPA) om de soort in gevangenschap te behouden.
  • Opvallend aan de Vietnamfazant zijn de rode poten.
img