Leer meer over

Satyr tragopaan

Vogels

Satyr tragopaan

Latijnse naam:Tragopan satyra

Herkomst:Oost-India, Nepal, China en Bhutan

Klasse:Vogels

Orde:Hoendervogels

Familie:Saterhoenders

Leefgebied:Bergwouden van de Himalaya

Draag(broed)tijd:28 dagen

Status:Kwetsbaar

De tragopaan behoort tot de Saterhoenders en leeft in het Himalaya-gebergte op hoogtes van 1.800 tot 3.900 boven de zeespiegel in Oost-India, Nepal, China en Bhutan. Vooral de mannetjes zijn een opvallende verschijning en hebben een mooi rood verenkleed met witte druppels. Daarnaast heeft een mannetje op zijn kop twee blauw gekleurde vleeslappen, die tijdens een balts opzwellen en als hoorntjes omhoog gaan staan. Ook de blauw met rood gevlekte keelhuid wordt tijdens de balts aan een vrouwtje getoond. Tragopanen worden circa 70 centimeter groot.

Voeding

Ze eten graag groenvoer, fruit, zachte bladeren, knoppen en bessen.

Gedrag

De tragopaan klimt graag op takken en wil het liefst wat hoger zitten. Je zult ze in het verblijf dan ook vaak aantreffen op een hoger geplaatste tak. Tragopanen kunnen tam en aanhankelijk worden en leven graag in paren. Het zijn verder geen uitstekende vliegers.

Voortplanting

Een hen legt gemiddeld twee tot vier eieren, waarna de jongen na 28 dagen uit het ei komen. Jonge hanen en hennen zijn van elkaar te onderscheiden doordat een jonge haan hoger op zijn poten staat en er is in het eerste jaar wat rood op de borst en nek te zien. De volledige kleuren hebben saterhoenders pas in hun tweede levensjaar.

Weetjes

  • Tragopan is afgeleid van het Oudgriekse tragos (geit) en de gehoornde god Pan.
  • De Nederlandse naam saterhoen verwijst naar een ondeugend boswezen, een satyr, uit de Griekse mythologie.
  • Saterhoen wordt tegenwoordig vaak gegeven als totem in verschillende scoutingsgroepen.
img