Leer meer over

Roodrugpelikaan

Vogels

Roodrugpelikaan

Latijnse naam:Pelecanus rufescens

Herkomst:Afrika

Klasse:Vogels

Orde:Roeipotigen

Familie:Pelikanen

Leefgebied:Moerassen en ondiepe meren

Gewicht:3,9 tot 7 kg

Max. Leeftijd:30 jaar

Draag(broed)tijd:Ongeveer 30 dagen

Status:Niet bedreigd

De roodrugpelikaan is een grote vogel die voorkomt in Afrika, het Arabisch schiereiland en Madagaskar. Hier leven ze in zoetwatermoerassen, ondiepe meren, rivieren en overstroomde gebieden. Zijn verenkleed is grijs en wit, maar met een rode rug waar hij zijn naam aan te danken heeft. Deze rug is eigenlijk alleen goed te zien wanneer het dier in vlucht is. Het is een van de kleinere pelikaansoorten, maar desondanks heeft hij nog een respectabele spanwijdte van maar liefst 2,4 meter!

Voeding

Roodrugpelikanen jagen meestal alleen, maar soms ook in groepjes. Ze eten vrijwel alleen vis, met name verschillende soorten cichliden (baarsachtige visjes). Jonge pelikanen eten door hun hoofd diep in de krop van hun ouders te steken en de gedeeltelijk verteerde vis te pakken.

Gedrag

Roodrugpelikanen zijn overdag actief en zijn meestal in de ochtend en avond bezig met het zoeken naar voedsel. Deze pelikanen leven in groepen en met name ’s nachts komen ze met grote groepen bij elkaar om uit te rusten.

Voortplanting

De roodrugpelikaan nest in bomen bij het water. Het nest bestaat uit een grote berg takken. Omdat de nesten echter zo zwaar worden, sterven de takken of bomen af. Ze leggen 2 tot 3 eieren per keer. Deze pelikaan broedt ook in de nabijheid van mensen, namelijk op aanlegpieren.

Weetjes

  • Pelikanen hebben bijzonder jachtgedrag. Ze zwemmen door het water en nemen af en toe een schep water met vis. Vervolgens schudden ze met hun hoofd waardoor het water uit hun bek kan ontsnappen, maar de vis achterblijft.
img