Leer meer over

Maskerkievit

Vogels

Maskerkievit

Latijnse naam:Vanellus miles

Herkomst:Nieuw-Guinea tot in Nieuw-Zeeland

Klasse:Vogels

Orde:Steltloperachtigen

Familie:Kieviten en plevieren

Leefgebied:Akkers, moerassen en weilanden

Gewicht:390 gram

Draag(broed)tijd:4 weken

Status:Niet bedreigd

De maskerkievit behoort tot de familie kieviten en plevieren. Hij komt voor in een groot gebied tussen de eilanden ten westen van Nieuw-Guinea tot in Nieuw-Zeeland. Hij wordt 35 tot 38 centimeter groot en is een slanke kievit met een opvallend geel masker (gekleurde naakte huid rond het oog).

Gedrag

Hij leeft in open terreinen, zoals akkers, langs moerassen, weilanden, stranden, vliegvelden, boomgaarden, gazons in tuinen en zelfs op platte daken. Hij brengt het grootste gedeelte van de dag op de grond door op zoek naar voedsel. De vogels hebben een breed scala aan oproepen die op elk moment van de dag of nacht kunnen worden gehoord: waarschuwingen, een luide verdediging, balts en oproepen aan jongen. Er lijkt taalgebruik te zijn om kuikens te begeleiden bij een gevaarlijke situatie. Lange oproepen om te vertellen dichter bij de roepende vogel te komen en een paar piepjes om juist verder weg te gaan. Omdat hij op de grond leeft is hij altijd alert.

Voortplanting

Het nestpaar verdedigt hun territorium tegen alle indringers door luid te roepen, hun vleugels te spreiden en vervolgens  snel en laag te duiken. Soms hebben ze ook afleidingstactieken door een niet-bestaand nest te verdedigen of te hoppen op een poot om de aandacht van roofdieren te trekken en daardoor het gevaar weg te leiden van de kuikens. Meestal worden er 3 tot 4 eieren gelegd in een nestje van twijgjes, droog gras, koeienpoep en steentjes. De eieren worden in 4 weken uitgebroed. Een kuiken is na 4 tot 5 maanden volledig volgroeid, maar zal 1 tot 2 jaar bij de ouders blijven.

Weetjes

 

  • De maskerkievit heeft een groot aanpassingsvermogen en neemt daarom in aantallen toe.
  • Ze kunnen bijzonder gevaarlijk zijn op luchthavens waar hun terughoudendheid om uit hun broedgebied te komen, zelfs voor grote vliegtuigen, heeft geleid tot verschillende vogelaanvaringen.

.

img