Juffer kraanvogel
Juffer kraanvogel
Latijnse naam:Grus virgo
Herkomst:Aziƫ
Klasse:Vogels
Orde:Kraanvogelachtigen
Familie:Kraanvogels
Leefgebied:Steppen met moerassen
Gewicht:2 tot 3 kg
Draag(broed)tijd:28 dagen
Status:Niet bedreigd
De jufferkraanvogel, ook wel jufferkraan genoemd, is een vogel uit de familie kraanvogels. Hij is wel een van de kleinste kraanvogels (met zijn 85 tot 100 centimeter grootte). Deze vogel leeft in grassteppen met aangrenzende moerassen en drassige gebieden. Hij broedt op de steppen van Oost-Europa en Aziƫ en overwintert in Afrika en India. Zijn uiterlijk bestaat uit een grijs verenkleed, met achteraan afhangende grijze pluimen met zwarte punten.
Voeding
Ze eten diverse granen en ongewervelde dieren.
Gedrag
De jufferkraanvogels verzamelen zich na het broedseizoen, eind augustus, in grote groepen tot wel 400 kraanvogels. Met deze groep vertrekken ze gezamenlijk naar hun winterverblijf, waar ze zich samenvoegen met andere groepen tot enorme kolonies. In maart en april trekken ze weer naar noordelijker gelegen broedgebieden. De vogels van de westelijke broedplaatsen overwinteren in Afrika, terwijl hun soortgenoten van de Aziatische steppen in India en Pakistan neerstrijken. Deze tocht is niet geheel zonder gevaar. De route voert namelijk over de Himalaya en is daardoor een van de zwaarste migraties onder vogels. Niet ieder dier overleeft deze tocht. Vooral uitputting en roofvogels spelen hen parten.
Voortplanting
Tijdens de broedperiode hebben ze graag wat ruimte om zich heen en zoeken een broedplaats in de buurt van water. Het legsel bestaat uit twee roodgestippelde, grijze of beige eieren, die in 28 dagen door het vrouwtje worden uitgebroed. De actieve, donzige jongen kunnen na ongeveer 55 dagen vliegen.
Weetjes
- Ze nemen graag een bad
- In de talen van Noord-India en Pakistan staat de jufferkraanvogel bekend als ‘koonj’. Zo worden mooie vrouwen vaak met de koonj vergeleken en dit geldt ook voor mensen die een lange of gevaarlijke reis ondernomen hebben. De naam koonj is afgeleid van kraunch in het Sanskriet, waarin we het Nederlandse woord kraanvogel herkennen.