Grijze roodstaart papegaai
Grijze roodstaart papegaai
Latijnse naam:Psittacus erithacus
Herkomst:Centraal- en West- Afrika
Klasse:Vogels
Orde:Papegaaiachtigen
Familie:Papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld
Leefgebied:Regenwoud, bosranden en mangroves
Gewicht:400 gram
Max. Leeftijd:tot 60 jaar, gemiddeld 20 jaar
Draag(broed)tijd:4 weken
Status:Bedreigd
De grijze roodstaart is een papegaaiensoort die gemiddeld 33 cm wordt van kop tot staart. Zoals de naam al aangeeft is deze vogel voornamelijk grijs gekleurd met felrode staartveren. In het wild zijn ze te vinden in bosgebieden in Centraal- en West- Afrika. Het leefgebied bestaat uit regenwoud, bosranden en mangroves.
Voeding
De grijze roodstaart is een echte herbivoor. Hij eet voornamelijk zaden, bessen, noten en vruchten. Daarbij eten ze af en toe bladeren, bloemen, insecten en zelfs boomschors! Ze komen vaak in groepen samen op open plekken waar olifanten eten en mesten. Ze eten dan van de modder en zoutplanten die in de modder groeien.
Gedrag
Deze papegaaiensoort komt in het wild voor in grote groepen die, voornamelijk in de ochtend en avond, erg veel lawaai maken. Daar leven ze voornamelijk in bomen en vinden een partner voor het leven. In gevangenschap kunnen deze vogels tam worden. De grijze roodstaart papegaai is intelligent, ongeveer zo slim als een kind van 5! Daarnaast is hij ook de koning van het imiteren. Ze kunnen geluiden zoals een ringtone of deurbel imiteren, maar ook woorden en zinnen! Maar er zijn ook roodstaartpapegaaien bij die geen enkel woord leren spreken.
Voortplanting
De papegaai kiest een partner voor het leven. Samen maken ze nesten in boomholtes. Een vrouwtje krijgt 2 tot 5 eieren waarop ze zo’n 4 weken broedt. De kuikens worden door beide ouders zo’n 3 maanden verzorgd.
Weetjes
- De grijze roodstaart is dankzij zijn intelligentie en actieve gedrag een gewild huisdier. Om deze reden worden er veel grijze roodstaarten uit het wild ‘geoogst’ voor de internationale handel. Gecombineerd met het feit dat de leefomgeving van deze vogelsoort drastisch is afgenomen heeft dat er toe geleid dat de wilde populatie enorm is geslonken. Hierom is de grijze roodstaart papegaai internationaal geclassificeerd als ‘Bedreigd’ (IUCN).