Leer meer over

Goudfazant

Vogels

Goudfazant

Latijnse naam:Chrysolophus pictus

Herkomst:China

Klasse:Vogels

Orde:Hoendervogels

Familie:Fazanten

Leefgebied:Bergachtige gebieden

Gewicht:350 tot 875 gram

Max. Leeftijd:5 tot 6 jaar in het wild

Draag(broed)tijd:22 tot 23 dagen

Status:Niet bedreigd

Deze mooie fazanten komen uit de bergachtige gebieden van China. Ze komen daarom op grote hoogtes voor. Ze zijn wel schuw, dus ze zullen niet snel in open gebieden gezien worden. Vooral de hanen zijn een opvallende verschijning met hun goudgele kam, kraag en veren. Het verenkleed van een vrouwtje is een stuk soberder, namelijk beigebruin met zwarte strepen.

Voeding

Voedsel zoeken gebeurt op de grond en ze eten voornamelijk graan, bladeren en ongewervelde dieren.

Gedrag

De goudfazant is een onhandige vlieger en loopt daarom liever op de grond. Overnachten doen ze op een vaste plek op zo’n 3,5 meter hoogte. In het paarseizoen zijn goudfazanten monogaam, buiten deze periode leven ze in paren of kleinere groepjes.

Voortplanting

Een haan laat in de paartijd een metaalachtige roep horen. In deze periode kan er hevig gevochten worden tussen de mannetjes. De balts gaat als volgt: snel om de hen heen rennen en plotseling van richting veranderen plus de kraag opzetten en sissende geluiden maken. Voor het leggen van eieren zondert de hen zich af, waarbij ze zo’n 5 tot 12 eieren legt. In 23 dagen worden deze eieren uitgebroed. Na vier maanden zijn de kuikens zelfstandig en verlaten ze moeder.

Weetjes

  • Deze fazant wordt ook wel goudkraagfazant genoemd.
  • Een haan zet tijdens de balts zijn kraag op.
img