Leer meer over

Edelpapegaai

Vogels

Edelpapegaai

Latijnse naam:Eclectus roratus polychloros

Herkomst:Nieuw-Guinea, Indonesië en Noord-Australië

Klasse:Vogels

Orde:Papegaaiachtigen

Familie:Papegaaien van de Oude Wereld

Leefgebied:Oerwouden, gedeeltelijk beboste gebieden, boomsavannen en mangroven

Gewicht:500 gram

Max. Leeftijd:30 jaar in de natuur, 60 jaar in gevangenschap

Draag(broed)tijd:28-30 dagen

Status:Niet bedreigd

Het mannetjes en het vrouwtje hebben ongebruikelijke kleurverschillen. De lichaamslengte bedraagt 35 cm, de spanwijdte 90 cm en het gewicht 500 gram. Het mannetje is overwegend heldergroen met een gele tint op de kop. Hij heeft blauwe hoofdslagpennen en rode flanken en primaire dekveren. De staartveren zijn in het midden groen en meer naar buiten blauw. Het vrouwtje is overwegend rood met een donkere tint op de rug en de vleugels. De mantel en de dekveren zijn paars en de vleugelranden zijn blauw. De rand van de staart is aan de bovenkant oranjerood en aan de onderkant oranje met gele accenten. De bovensnavel van het mannetje verloopt in kleur van oranje bij de basis tot geel aan de punt. De ondersnavel is zwart. De snavel van het vrouwtje is helemaal zwart. De bovensnavel van zowel manlijke als vrouwelijke jonge vogels verlopen van bruin bij de basis tot geel aan de punt.

Voedsel in de natuur

In hun leefgebied voeden ze zich in hoofdzaak met het vruchtvlees van diverse vruchten (bananen, papaya, vijgen). Verder bestaat de voeding uit nectar, bessen, zaden, noten en bloesems van vruchtdragende bomen en struiken. Regelmatig dringen ze maïsplantages binnen om zich daar tegoed te doen aan het rijpende maïs.

Gedrag

Buiten de broedtijd worden de vogels vaak alleen gezien of in kleine (familie) groepjes. Vrijwel nooit worden ze waargenomen in groepen van meerdere vogels.

Voortplanting in de natuur

Edelpapegaaien kunnen waarschijnlijk het hele jaar broeden maar ze broeden voornamelijk van augustus tot september. Edelpapegaaien broeden in holtes in grote bomen in het regenwoud. Geschikte holtes zijn zeldzaam en het vrouwtje zal de gekozen nestplaats tegen andere vrouwtjes fel verdedigen. Het vrouwtje blijft bijna 11 maanden per jaar bij het nest waarbij ze die zelden verlaat. Ze vertrouwt erop dat meerdere mannetjes haar voedsel brengen waarbij de mannetjes het voedsel dan opbraken. Deze mannetjes vliegen soms wel tot 20 km om voedsel te kunnen brengen. Meestal zijn het per vrouwtje een stuk of vijf mannetjes die regelmatig voedsel komen brengen waarbij ze elkaar beconcurreren en allemaal de gunst van het vrouwtje willen verwerven om de vader van haar jongen te worden. De vrouwtjes paren met meerdere mannetjes en de mannetjes vliegen van nest naar nest om meerdere vrouwtjes te bevruchten. Dit verklaart ook de kleuren van het vrouwtje en het mannetje. Het vrouwtje moet met haar rode kleur de aandacht van de mannetjes trekken en de groene kleur van de mannetjes werkt als een schutkleur wanneer ze aan het foerageren zijn. In het nest worden 2 witte eieren gelegd die in 28 tot 30 dagen worden uitgebroed. De jongen vliegen na 11 weken uit. Na 2 tot 3 jaar zijn ze geslachtsrijp.

Weetjes

  • Het mannetjes en het vrouwtje hebben voor vogels ongebruikelijke kleurverschillen.
  • Edelpapegaaien hebben een ongebruikelijk lang spijsverteringskanaal en hebben daarom veel vezels nodig.
img