Leer meer over

Chinese Kraanvogel

Vogels

Chinese Kraanvogel

Latijnse naam:Grus japonensis

Herkomst:Oost-Rusland en Zuidoost-Azië

Klasse:Vogels

Orde:Kraanvogelachtigen

Familie:Kraanvogels

Leefgebied:Ondiep watermoerassen

Gewicht:8,5 tot 9,5 kg

Max. Leeftijd:tot 30 jaar in de natuur

Draag(broed)tijd:31 dagen

Status:Bedreigd

De Chinese kraanvogel is een grote witte vogel van 150 cm hoog, met een spanwijdte van 240 cm en het is een zeldzame kraanvogelsoort. De kop en de nek zijn zwart, met uitzondering van een rode plek bovenop de kop. Het verschil tussen man en vrouw is te zien aan de wangen, die van een man zijn zwart en die van een vrouw grijs. Hij broedt in Rusland, China en het oostelijke deel van het Japanse eiland Hokkaido. Van alle soorten in zijn familie is de Chinese kraanvogel het best aangepast aan leven in het water. 

Voeding

De Chinese kraanvogel is een alleseter en eet graag kleine zoogdieren, amfibieën, vissen, insecten, wormen maar ook bladeren, zaden, granen, noten, waterplanten en groenten.

Gedrag

Deze kraanvogels communiceren door middel van dans. Dit versterkt de band tussen een paartje. Over het algemeen blijft een kraanvogel zijn hele leven bij dezelfde soortgenoot. Door een luide schreeuw kunnen ze andere soortgenoten laten weten waar ze zich bevinden. De schreeuw van de jongen klinkt harder dan die van de volwassen vogel.

Voortplanting

Het broedseizoen valt in het voorjaar en de zomer. Nesten worden gebouwd van riet en gras in ondiep water of natte grond. Het legsel bestaat uit twee eieren die door beide ouders in 29 tot 34 dagen worden uitgebroed. Een paar dagen na het uitkomen kunnen de jongen hun ouders al volgen op een voedseltrip. Na 70 dagen vliegen de jongen uit.

Weetjes

  • In het Verre Oosten wordt hij als heilig beschouwd en staat symbool voor trouw, geluk, liefde en een lang leven.
  • In geval van agressie kunnen deze vogels de rode plek op hun kop laten opzwellen.
img