
Blauwe pauw
Blauwe pauw
Latijnse naam:Pavo Cristatus
Herkomst:India en Sri Lanka
Klasse:Vogels
Leefgebied:Tropisch bos, tropische savannen
Gewicht:3-6 kg
Max. Leeftijd:10-25 jaar
Status:Niet bedreigd
Prachtig verenkleed
Het verschil tussen de geslachten is erg duidelijk: de mannelijke dieren hebben pronkveren (sleep), die ze uitzetten tijdens de balts. Daarnaast is hun lichaam aan de voorzijde blauw van kleur. De vrouwtjes zijn bruinachtig. In gevangenschap worden ook witte (mutatie) pauwen gefokt. Hiervan zijn zowel de mannen als vrouwtjes volledig wit gekleurd. De witte pauwen worden ook wel “bruidspauw” genoemd.
Lengte en dieet
De man wordt zo’n 180-230 cm, waarvan de staart 140 tot 160cm lang is. De vrouwen worden ongeveer 90-100cm. De blauwe pauw is een alleseter en voedt zich met zowel insecten, slakken en wormen, maar ook bessen en zaden.
Voortplanting
Pauwenmannetjes (hanen) verzamelen doorgaans meerdere vrouwtjes (hennen) om zich heen, die worden aangetrokken door hun baltsgedrag en hun luide roep. Nadat de vrouwtjes bevrucht zijn, gaan ze weer hun eigen weg. Het mannetje bemoeit zich verder niet met eieren of jongen. Het nest bevat ongeveer 5 eieren, die door het vrouwtje in circa 28 dagen worden uitgebroed.
Decoratief
Door de geschiedenis heen waren en zijn vooral de hanen zeer gewild. Tot de 19de eeuw waren deze dieren dan ook zeer populair bij de rijkere lieden. Om een paartje te houden, heb je al een grote tuin nodig, met bomen. Deze luxe konden vele armere werklieden zich niet permitteren. Opgevulde pauwenhaan werd gebraden en opgediend met zijn verenkleed om als pronkstuk dienen op een tafel met wild. In de mode-industrie worden pauwenveren gebruikt voor waaiers, hoeden en accessoires. Ook overleden opgezette pauwen dienen in menig interieur als decoratie.
