Leer meer over

Afrikaanse purperhoen

Vogels

Afrikaanse purperhoen

Latijnse naam:Porphyrio alleni

Herkomst:Afrika ten zuiden van de Sahara en op Madagaskar, de Comoren en Mauritius.

Klasse:Vogels

Orde:Kraanvogelachtigen

Familie:Rallen, koeten en waterhoentjes

Leefgebied:Moerassen, rivieroevers, meren

Gewicht:130 tot 160 gram

Max. Leeftijd:6 tot 10 jaar

Draag(broed)tijd:3 weken

Status:Niet bedreigd

De purperhoen is een vogel uit de familie rallen, koeten en waterhoentjes. Hij heeft een purperblauw verenkleed en de snavel en poten zijn rood. Mannetjes in broedconditie hebben een blauw frontaal schild, terwijl die bij het vrouwtje groen is. Deze soort komt voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara, Madagaskar, Comoren en Mauritius.

Voeding

Het zijn herbivoren. Ze eten voornamelijk waterplanten en zaden. En incidenteel insecten.

Gedrag

De Afrikaans purperhoen is een vogel uit de familie van de rallen, koeten en waterhoentjes (Rallidae). Ze hebben in verhouding grote poten met lange tenen waarmee ze goed door moerassig gebied kunnen lopen zonder weg te zakken. Ze kunnen hiermee zelfs over bladeren van waterplanten (oa. waterlelies) lopen.

Voortplanting

Afrikaanse purperhoenen zijn moeilijk te zien tijdens het broedseizoen. Ze leven en broeden vooral in de dichte moerassen en worden meestal gehoord in plaats van gezien. Het zijn dan nogal luidruchtige vogels, met een scherpe neusroep. Ze bouwen een drijvend nest in moerassen of maken hun nest in de dichte begroeiing of rietkragen in de buurt van water. Ze leggen 2-7 eieren. Broedende mannetjes hebben een blauw voorhoofdschild, dat bij het vrouwtje groen is. Jongen niet volwassen Afrikaanse purperhoenen zijn zandbruin en hebben een vale onderzijde van de staart. De donzige kuikens zijn zwart, zoals bij alle rallen.

Weetjes

  • De Afrikaanse puperhoen is gedeeltelijk migrerend en onderneemt seizoensgebonden bewegingen maar blijft meestal in Afrika. Het zijn slechte vliegers en het is daarom opmerkelijk dat ze steeds vaker worden gezien in landen buiten Afrika. Zo broeden ze in Engeland en worden ook in vele andere Europese landen, waaronder Nederland, als dwaalgast gesignaleerd.
img