Melkslang Koningsslang
Melkslang Koningsslang
Latijnse naam:Lampropeltis triangulum
Herkomst:Zuid-Oost Canada, Noord-Oosten en Midden van de USA
Klasse:Reptielen
Familie:Slangen
Leefgebied:Gematigde bossen, half open gebieden, graslanden, moerasgebieden, berggebieden tot 2700m, tuinen en parken
Gewicht:200-250 gram
Max. Leeftijd:Tot 20 jaar in gevangenschap
Status:Niet bedreigd
De melkslang (Lampropeltis traingulum) is een niet-giftige fel gekleurde slang . Vroeger werden 25 verschillende ondersoorten erkend met uiteenlopende kleuren en levens in verschillende soorten habitats. Tegenwoordig wordt dit echter niet meer erkend en worden veel voormalige ondersoorten als zelfstandige soorten gezien. De slang bereikt een lichaamslengte van 60 tot 90 centimeter, met uitschieters tot meer dan 130 cm. De basiskleur is grijs tot geelbruin met brede, dun zwartomrande rode vlekachtige banden. De basiskleur is net zo breed als de rode banden. Hoewel vele gifslangen worden gemolken voor medicinale doeleinden, is het niet de verklaring van de naam; de melkslang wordt veel aangetroffen bij melkhuisjes op zoek naar prooien.
Slangendoder
Melkslangen worden ook wel Koningsslangen genoemd omdat ze naast knaagdieren, vogels en reptielen ook op andere slangen jagen. Zelfs gifslangen worden gegeten. Melkslangen zijn immuun voor het gif van de meeste gifslangen.
Giftig of niet?
De melkslang lijkt op de giftige koraalslang. Bij de melkslang zijn de rode banden aan beide kanten afgebakend met een dunne zwarte band gevolgd door een witte band. Bij de giftige koraalslangen zijn de rode banden afgebakend door gele banden.
Mutaties
Melkslangen worden tegenwoordig veel in gevangenschap gekweekt. Door selectieve kweek zijn er veel kleurmutaties ontstaan. Een van die kleurmutaties (lutino) kunt u in BestZOO bewonderen.
Weetjes
- Melkslangen zowel overdag als ’s nachts actief zijn.
- Knaagdieren, vogels, reptielen en andere (gif)slangen op hun dieet hebben staan.