Leer meer over

Konings python

Reptielen

Konings python

Latijnse naam:Python regius

Herkomst:West-Afrika

Klasse:Reptielen

Orde:Schubreptielen

Familie:Pythons

Leefgebied:Graslanden, savannes en open bosgebieden

Gewicht:2 tot 3 kg

Max. Leeftijd:20 tot 30 jaar

Draag(broed)tijd:Gemiddeld 70 dagen

Status:Niet bedreigd

De koningspython is een wurgslang die voorkomt in West-Afrika en is dus niet giftig. Ze leven in droge gebieden zoals savannen en bossen, maar wel het liefst in de buurt van water. Een volwassen slang wordt tussen de 100 en 150 cm lang, waarbij de vrouwtjes over het algemeen groter worden dan de mannetjes (tot 180 cm). De ‘wildkleur’ van de koningspython is donkerbruin en lichtbruin gevlekt, met een lichte onderbuik. In gevangenschap komen allerlei kleursoorten voor waarop de dieren gefokt worden om de waarde te verhogen.

Voeding

De koningspython is een roofdier en vangt zijn prooi meestal ‘s nachts door middel van een hinderlaag. Dit houdt in dat hij zich ergens verbergt en als er een prooi langs komt schiet hij naar voren om hem te vangen. Vervolgens wikkelt hij zijn gespierde lijf om het diertje en drukt zo alle lucht eruit zodat het dier stikt. Als de prooi dood is slokt de slang hem in één keer op. Koningspythons eten knaagdieren die op de grond leven zoals ratten en gerbils, maar ook hagedissen en vogels.

Gedrag

De koningspython is geen agressieve slang en zal zich eerder verstoppen dan zijn vijand aanvallen. De koningspython staat er om bekend om – in geval van gevaar – zich volledig op te rollen tot een soort bal. Het hoofd bevindt zich dan in het midden. Om deze reden wordt de koningspython ook wel balpython genoemd. Verder zijn het solitair levende dieren en zijn ze ’s nachts actief. Overdag zitten ze verscholen op donkere plaatsen. De reukzin van de koningspython is goed ontwikkeld, hij ruikt niet met zijn neus maar met een speciaal ‘vomeronasaal’ orgaan en zijn tong. Dit orgaan bestaat uit een aantal putjes in de bovenkant van de bek, waar de tong de geurdeeltjes naar toe brengt.

Voortplanting

Wanneer de temperatuur daalt richting 20 graden stopt de koningspython met eten en begint het voorplantingsseizoen. In Afrika vindt dit plaats rond december. Ongeveer 70 dagen na de paring legt het vrouwtje haar eieren, maar dit kan variëren tussen de 30 tot 140 dagen. Een legsel van deze slang bevat gemiddeld 6 eieren, maar kan variëren tussen de 2 tot 10 eieren afhankelijk van de conditie en grootte van een vrouwtje. Deze eieren worden in 3 maanden uitgebroed tussen rotsen of in holen onder de grond. Het vrouwtje wikkelt zich om de eieren heen en laat ze geen moment uit het oog, ook niet om te eten. Eenmaal uit het ei is het jong op zichzelf aangewezen.

Weetjes

  • In lokale gebieden worden koningspythons bejaagd voor het vlees en het leer. De grootste dreiging op dit moment is de internationale handel. De koningspython is een populair huisdier en wordt hierom vaak uit het wild gevangen en verkocht.
  • De soortaanduiding Regius betekent koning of koninklijk. Toch past deze naam niet helemaal bij de slang. Alle andere slangen die de naam koning dragen, eten hun kleinere soorten op. Deze koningspython is daar een uitzondering op.
  • De koningspython kan in gevangenschap 40 jaar oud worden.
img