Geelwang schildpad
Geelwang schildpad
Latijnse naam:Trachemys scripta troosti
Herkomst:Verenigde Staten en het noorden van Mexico
Klasse:Reptielen
Orde:Schildpadden
Familie:Moerasschildpadden
Leefgebied:Moerassige subtropische gebieden
Gewicht:tot 2 kg
Max. Leeftijd:30 tot 40 jaar
Draag(broed)tijd:40 tot 80 dagen
Status:Niet beoordeeld
Deze schildpaddensoort komt voor in de Verenigde Staten en het noorden van Mexico. Het leefgebied van de geelwangschildpad zijn moerassige subtropische gebieden, rivieren en meren met objecten die boven het water steken waar ze op kunnen zonnen. De schildlengte kan 21 centimeter bedragen en ze kunnen 30 centimeter groot worden. Het verschil tussen man en vrouw is te zien door de lengte: mannetjes zijn kleiner en hebben langere nagels en een dikkere staart. Het bekendste kenmerk zijn de twee gele strepen onder het oog en de zijkant van de kop.
Voeding
Deze schildpadden zijn alleseters. Het menu bestaat uit vlees, vis, gevogelte, insecten, wanterplanten en groenten. Wat ze vooral lekker vinden is waterpest, hoornblad, andijvie, appel, tomaat en komkommer. Als de dieren ouder worden gaan ze meer plantaardig voedsel eten. Deze schildpadden hebben water nodig om hun voer door te slikken. Daarom worden ze in het water gevoerd.
Gedrag
Geelwangschildpadden zijn koudbloedig en kunnen dus niet hun temperatuur zelf regelen. Zonnen is daarom ook hun favoriete bezigheid. Ze liggen vaak op stenen of rotsen in de zon. Hier zijn ze erg alert en bij het minste geluid of gevaar duiken ze snel het water in. Ze communiceren met elkaar door te trillen en elkaar aan te raken.
Voortplanting
Mannelijke geelwangschildpadden zijn op een leeftijd van 3 tot 5 jaar geslachtsrijp. Vrouwtjes zijn dat op een leeftijd van 5 tot 7 jaar. De paartijd begint in de natuur in maart en kan duren tot in de herfst. Het mannetje besnuffelt de achterkant van het vrouwtje en gaat tegenover het vrouwtje in het water liggen. Daarna begint hij zijn voorpoten met zijn lange nagels in haar gezicht en op haar kop te trillen. Als een vrouwtje toe stemt met een paring zinken ze beiden naar de bodem. Na de paring kan het vrouwtje het sperma bewaren, soms worden de eieren pas maanden later gelegd. Een vrouwtje kan meerdere keren per jaar een legsel hebben die uit 5 tot 25 eieren kunnen bestaan. Deze legt ze op het land en begraaft ze in het zand om ze te beschermen. Het uitkomen van de eieren duurt 40 tot 80 dagen. Een jong schildpadje is 1,5 tot 3 centimeter groot.
Weetjes
- Deze schildpadden houden een winterslaap wanneer de temperatuur onder de 10 graden komt. Als de temperatuur hoger blijft gaan ze in winterrust en zullen ze veel minder eten en minder actief zijn. Een rust duurt niet langer dan drie maanden.
- Het klimaat in Nederland is niet echt geschikt voor een succesvolle voortplanting, hier is het nou eenmaal te koud. Dit geldt overigens niet voor alle gevallen.
- Of uit de eieren meer mannetjes of vrouwtjes komen is afhankelijk van de temperatuur waarbij de eieren worden uitgebroed. Hogere temperaturen geven meer vrouwtjes, lagere temperaturen meer mannetjes.