Baardagame
Baardagame
Latijnse naam:Pogona vitticeps
Herkomst:Australië
Klasse:Reptielen
Orde:Schubreptielen
Familie:Agamen
Leefgebied:Van woestijnen tot droge bosgebieden
Gewicht:280 tot 510 gram
Max. Leeftijd:7 tot 15 jaar
Draag(broed)tijd:4 weken
Status:Niet bedreigd
De baardagame leeft in droge en woestijnachtige gebieden in Australië. Mannetjes worden groter dan vrouwtjes en zijn te herkennen aan een donkerdere ‘baard’. Het opzetten van een baard is bedoeld om een vrouwtje te imponeren en niet om een vijand pijn te doen.
Voeding
Het is een alleseter en hij eet graag bloemen, planten, insecten en kleinere prooidieren.
Gedrag
De baardagame is overdag actief en schuilt ’s nachts onder stenen of in holen van andere dieren. Door te schuilen kan zijn grootste vijand, de roofvogel, hem niet te pakken krijgen. Verder is hij koudbloedig en afhankelijk van de temperatuur. Hij warmt op door op een steen te gaan liggen zonnen en bij te hoge temperaturen schuilt hij in een ondergronds hol om af te koelen.
Voortplanting
De baardagame communiceert door morse-achtige signalen te maken, zoals met de kop knikken en de voorpoten zwaaien. Het mannetje kan zijn zwarte stekelbaard opzetten en blaast zijn lichaam vol met lucht. Hij loopt kleine rondjes voor een vrouwtje en trappelt met zijn poten. Het vrouwtje zwaait terug als ze wil paren, wil ze niet dan bijt ze van zich af. Na 45/60 dagen legt het vrouwtje eitjes in een ondergronds nest. Er worden ongeveer 20 eieren gelegd en na 2,5 maand komen de kleintjes ter wereld.
Weetjes
- Als het warmer wordt houdt de baardagame zijn bek open. Hierdoor verdampt het vocht in de mond en slijmvliezen, wat uiteindelijk voor verkoeling zorgt.
- De baardagame heeft relatief goed zicht en ziet ook alles in kleur. Hij heeft wel wat moeite met diepte zien. Hij heeft een orgaan op het hoofd die licht en schaduw waarneemt. De baardagame heeft ook een goed reukvermogen en kan via de grond trillingen voelen van andere dieren wanneer hij met zijn buik op de grond ligt.