Leer meer over

gevlekt stinkdier

Zoogdieren

gevlekt stinkdier

Latijnse naam:Spilogale putorius

Herkomst:Noord-Amerika

Klasse:Zoogdieren

Orde:Roofdieren

Familie:Stinkdieren

Leefgebied:Bos, prairie en grasvlakten

Gewicht:450 tot 970 gram

Max. Leeftijd:10 jaar

Draag(broed)tijd:62 tot 66 dagen

Status:Kwetsbaar

Het gevlekte stinkdier is kleiner, slanker en actiever dan het alom bekende gestreepte stinkdier. Ze komen voor van het zuidelijk puntje in Canada, over het midden van de VS tot in het noorden van Mexico. Hier leven ze vooral langs bosranden en in hoger gelegen prairie gebieden. Maar ook landbouwgebieden en oude boerderijen zijn in trek als leefgebied.

Voeding

Het zijn alleseters, zo eten ze kleine zoogdieren, vogels, reptielen, fruit, mais, insecten en eieren.

Gedrag

Net als veel andere dieren zullen ook stinkdieren eerst waarschuwen alvorens ze aanvallen. Dit doen ze door met eerst hun voeten op de grond te stampen. Indien de bedreiger dan nog niet verdwijnt, zullen ze een handstand doen met hun staart hoog in de lucht. Ze richten dan hun geurklier op de bedreiger. Luistert deze dan nog niet? Dan kan deze bedreiger een enorm stinkende spray verwachten die ze nog heel lang blijven ruiken. Ze kunnen deze spray wel tot een meter of 4-5 ‘wegschieten’.

Voortplanting

De paartijd is van maart tot april en een draagtijd duurt 50 tot 65 dagen. Er kunnen 5 tot 6 jongen geboren worden tijdens één worp. Bij de geboorte zijn de stinkdieren blind en hebben dunne haren. Wel is de tekening al goed te zien. Hun ogen openen zich na 30-32 dagen en met 36 dagen oud beginnen ze te lopen en te spelen. Op de leeftijd van 2 maanden zijn ze gespeend en zijn ze bijna volgroeid met 3 maanden. Zowel mannen als vrouwen zijn geslachtsrijp met 11 maanden.

Weetjes

  • Het vlekte stinkdier is het enige stinkdier dat in bomen kan klimmen.
  • Stinkdieren spuiten een geur die amberkleurig, muskusachtig van geur en olieachtig is. De olieachtige samenstelling maakt de geur moeilijk te verwijderen, maar uiteindelijk zal het verdwijnen.
  • Het kan tussen de twee en vier maanden duren voordat de geur van objecten verdwijnt.
img