Leer meer over

Witwangtoerako

Vogels

Witwangtoerako

Latijnse naam:Tauraco leucotis

Herkomst:Soedan, Ethiopië en Eritrea

Klasse:Vogels

Orde:Musophagiformes

Familie:Toerako's

Leefgebied:Coniferen- en jeneverbossen

Gewicht:200 tot 315 gram

Max. Leeftijd:10 tot 12 jaar

Draag(broed)tijd:21 tot 23 dagen

Status:Niet bedreigd

De witwangtoerako leeft in gebieden als Soedan, Ethiopië en Eritrea. Hier leeft hij in coniferen- en jeneverbossen op hoogtes van 1.800 tot 2.300 meter. Ze worden 43 centimeter lang en wegen 200 tot 315 gram. Opvallend aan deze vogel zijn de rijke kleuren. De veren zijn staalblauw en diepgroen. Ze hebben een oranje snavel en oogring. Voor het oog en onder de wangen is een witte vlek zichtbaar. Hier heeft hij zijn naam aan te danken. 

Voeding

De toerako eet graag vruchten, vijgen en jeneverbessen. Ook eten ze insecten of kleine hagedissen om met name de eiwitten aan te vullen.

Gedrag

Witwangtoerako’s zijn standvogels en erg territoriaal, een mannetje zal daarom al snel indringers verjagen.

Voortplanting

De broedperiode valt in het regenseizoen, dit verschilt per regio, Eritrea kent een regenseizoen in april en Ethiopië juni tot november. Ze maken nesten in bomen, zo’n ongeveer zeven tot tien meter boven de grond. Er worden twee eieren gelegd die in 21 tot 23 dagen worden uitgebroed door beide ouders. De jongen zijn donkerbruin van kleur en hebben nog een donskleed. De jongen kunnen na 26 dagen vliegen en na 18 weken hebben ze net zo’n mooi verenkleed als de ouders.

Weetjes

  • Ze slaan in grote hoeveelheden koper uit planten op.
img