Leer meer over

Vorkstaart Scharrelaar

Vogels

Vorkstaart Scharrelaar

Latijnse naam:Coracias caudatus

Herkomst:Midden- en Zuid-Afrika

Klasse:Vogels

Orde:Scharrelaarvogels

Familie:Scharrelaars

Leefgebied:Graslanden en open plekken met hier en daar een boom

Gewicht:87 tot 137 gram

Max. Leeftijd:14 jaar

Draag(broed)tijd:22 dagen

Status:Niet bedreigd

De vorkstaartscharrelaar is een opvallende vogel met een prachtig verenkleed. Ze komen voor in het midden en zuiden van Afrika op savannes met verspreide bomen en struiken. Dit prachtige diertje is de nationale vogel van zowel Botswana als Kenia. Vorkstaartscharrelaars zijn tussen de 28 en 30 cm lang met een spanwijdte van 50 tot 61 cm. Zijn naam heeft hij te danken aan zijn lange gevorkte staart.

Voeding

De vorkstaartscharrelaar heeft een erg gevarieerd dieet. Hij eet met name insecten, maar ook schorpioenen, slakken, kikkers, knaagdieren en zelfs kleine slangen, hagedissen en vogels. Vaak zal hij zijn pas gevangen prooi doodslaan op de grond of op het uitkijkpunt van waar hij zijn prooi gelokaliseerd heeft.

Gedrag

De vorkstaartscharrelaar is meestal solitair of leeft in paren. Ze maken zelf geen nesten, in plaats daarvan kiezen zij een holle boom of een oud nest van een specht dat al is uitgegraven. Vorkstaartscharrelaars spenderen het grootste gedeelte van de dag zittend op een uitkijkpunt op zoek naar prooien.

Voortplanting

Deze vogels zijn monogaam en nestelen solitair. Het nesten vindt plaats in een natuurlijk gat in een boom (op 5 meter boven de grond) waar een legsel van 2 à 4 eieren wordt gelegd, en die worden uitgebroed door beide ouders, die extreem agressief zijn in het verdedigen van hun nest en het opnemen tegen roofvogels en andere vogels. Ze bouwen platte nesten van gras in een baobab, dode kokosnoot, casuarina of Terminalia-boom.

Weetjes

  • De vorkstaartscharrelaar staat bekend om zijn fantastische capriolen in de lucht. Met name gedurende de balts zullen deze vogels hoog door de lucht vliegen en zich vervolgens als een baksteen laten vallen of een enorme duikvlucht nemen. Deze methode gebruiken zij ook om aan roofdieren te ontsnappen.
  • De roep van deze vogel is een harde, scherpe ‘rak rak rak’ die tijdens de vlucht wordt gegeven, meestal gaat de vogel zitten om te zingen.
img