Leer meer over

tinamoe

Vogels

tinamoe

Latijnse naam:Nothoprocta perdicaria

Herkomst:Chili en Argentinië

Klasse:Vogels

Orde:Tinamoes

Familie:Tinamoes

Leefgebied:Hoge gebieden

Status:Niet bedreigd

De Chileense tinamoe is een vogel uit de familie tinamoes. Hij is ongeveer 29 centimeter groot, heeft een zeer kleine staart en heeft een rond, plomp uiterlijk. Hij heeft dikke, korte gele poten, is overwegend bruin met donkere markeringen. Deze vogel leeft in hoge gebieden in Chili en Argentinië.

Voeding

Tinamoes eten voornamelijk vruchten, bessen en insecten.

Gedrag

Tinamoes worden in het wild bijna niet waargenomen. Dit is mede dankzij de goede schutkleuren, maar ook zeker door het schuwe karakter. Ze geven de voorkeur aan Zuid-Amerikaanse laaglanden en donkere dichtbegroeide bossen.

Voortplanting

Een vrouwtje legt 10 tot 12 grote, glanzende, chocoladebruine eieren. Het mannetje broedt de eieren uit en voedt de jongen op. Jonge tinamoes kunnen al snel lopen en vliegen.

Weetjes

  • Deze vogel komt ook voor op Paaseiland, want daar is hij geïntroduceerd door de mens.
img