Leer meer over

Hoendergans

Vogels

Hoendergans

Latijnse naam:Cereopsis novaehollandiae

Herkomst:Australië

Klasse:Vogels

Orde:Eendvogels

Familie:Eenden, ganzen en zwanen

Leefgebied:Moerassen

Gewicht:3,7 tot 5,3 kg

Max. Leeftijd:16 jaar in de natuur

Draag(broed)tijd:30 dagen

Status:Niet bedreigd

Australische hoenderganzen komen uitsluitend in Australië voor. Hier leven ze in gebieden met zout of brak water moerassen. Normaliter leven ze op het land, want ze zwemmen namelijk zelden. Het zijn lichtgrijze ganzen, hebben een zwarte staart, roze poten, zwarte voeten, rode ogen en een korte groengeel gekleurde snavel. Ze worden 75 tot 100 cm groot en man en vrouw verschillen nauwelijks van elkaar.

Voeding

Ze eten gras, graszaad, kruiden en vetplanten.

Gedrag

Door het vermogen om zout water te drinken kunnen ze het hele jaar door op eilanden voor de kust verblijven. Ze leven in groepsverband en in de paartijd in koppels. Wel zijn ze territoriaal ingesteld en kunnen ze een laag geluid maken dat wat weg heeft van het geknor van een varken.

Voortplanting

In de Australische herfst begint het broedseizoen waarbij de hoenderganzen een paartje vormen. Hierbij helpt het mannetje met het bouwen van een nest. Het nest wordt gebouwd tussen pollen van grashalmen en wordt met donsveren bekleed. Dit nest wordt met veel kabaal verdedigd tegen soortgenoten en vijanden. In totaal legt ze 4 tot 7 eieren en direct na het leggen van het eerste ei begint het vrouwtje te broeden. In de broedperiode blijft ze 70% van de tijd op het nest, hierbij verliest ze 20% van haar gewicht. Na één maand komen de eieren uit. De kuikens zijn zwart-wit gestreept en worden door beide ouders verzorgd.

Weetjes

  • Hoenderganzen kunnen zout water drinken.
img