Leer meer over

Groene kitta

Vogels

Groene kitta

Latijnse naam:Cissa chinensis

Herkomst:Zuidoost Azië

Klasse:Vogels

Orde:Zangvogels

Familie:Kraaiachtigen

Leefgebied:Groene bossen en open plekken

Gewicht:Ongeveer 125 gram

Max. Leeftijd:Maximaal 20 jaar

Draag(broed)tijd:20 tot 23 dagen

Status:Niet bedreigd

De groene kitta is met zijn mooie groene kleuren een opvallende verschijning! Deze vogel is een zangvogel en familie van de kraaien, waarvan de meeste soorten voornamelijk zwart gekleurd zijn. De groene kitta wordt ongeveer 37 tot 40 cm lang en komt voor in Zuidoost Azië, in landen als Thailand, Indonesië, Birma, India en Maleisië. Hier leven ze in tropische regenwouden of in open plekken in bossen.

Voeding

De groene kitta is carnivoor, dit houdt in dat hij voornamelijk vlees eet zoals jonge vogels, muizen, kikkers, slangen en hagedissen. Daarnaast eten ze ook graag verschillende soorten insecten (sprinkhanen en kevers) en eieren. Naast carnivoor is het ook een aaseter die vlees van kadavers eet.

Gedrag

De groene kitta is erg luidruchtig en leeft solitair, in paren of in kleine groepjes. Ze zijn schuw van aard en door hun groene schutkleuren lastig te zien tussen de bomen en bladeren. Vaak kun je ze in het wild eerst horen roepen voor je ze ook daadwerkelijk kan zien.

Voortplanting

Ze nesten in bomen, struiken en ook bouwen ze vaak een nest tussen klimplanten. Het zijn komvormige nesten van halmen, twijgen en bladeren. Er worden 4 tot 6 eieren gelegd die in 20 tot 23 dagen worden uitgebroed.

Weetjes

  • De groene kitta is vernoemd naar zijn prachtige fel groene verenkleed. Soms is deze vogel echter wat meer blauw/turkoois gekleurd. Dit komt omdat deze individuen meer in de zon gezeten hebben. De zon vernietigt een pigment deeltje dat zorgt voor de groene kleur, waardoor de kleur als het ware vervaagd naar blauw.
  • Deze vogels worden snel tam, waardoor ze vaak als huisdier worden gehouden in kooien, zodat ze kunnen helpen met de jacht op kleinere vogels. Het verzorgen of laten wennen aan een volière kost wel wat moeite, omdat de vogels gewend zijn aan levend voedsel.
img